Заменик градоначелника Ниша проф. др Милош Банђур присуствовао је литургијском обележавању празника Светих Новомученика Јасеновачких

Заменик градоначелника Ниша проф. др Милош Банђур присуствовао је литургијском обележавању празника Светих Новомученика Јасеновачких, а која је у организацији Епископије Пакрачко-славонске одржана данас у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу. Освештавање славског колача и жита обављено је у присуству великог броја верног народа и високих архијереја наше и сестринских помесних цркава на гробној хумци у оквиру спомен подручја Камени цвет.

Јасеновац – највећи логор смрти на Балкану по обиму се могао мерити са највећим стратиштима Европе, а по свирепости их је све далеко надмашивао. У њему је страдало више од 800 000 наших сународника и других антифашиста, а био је у функцији током читавог рата. Зарад привидног братства и јединства након Другог светског рата монструозне чињенице о логору су прикриване, а сећање малобројних преживелих је бледело са протоком времена. Ратови деведесетих донели су ново страдање недужног српског народа, а спомен подручје Јасеновац припало је Републици Хрватској, која системски ради на даљем умањењу обима злочина. Због последње реченог српска и јеврејска заједница не присуствују државном обележавању злочина у Јасеновцу.

Проф. Др Милош Банђур нагласио је да Република Србија тек последњих година почиње да придаје заслужени значај месту највећег страдања нашег народа, као и другим значајним местима и датумима из наше историје. Град Ниш се придружује снажној државној иницијативи на очувању колективног сећања и очувању историјске свести, како нам се овакви геноциди не би никада више поновили. Не смемо заборавити ни данашњи тежак живот наших сународника у Хрватској, који су свакодневно изложени прогону и линчу суграђана хрватске националности и дискриминацији државе. Зато град Ниш пружа пуну подршку нашем народу и епархијама наше цркве у расејању, које су најзначајнији стуб очувања Срба у Хрватској.