ВЕЛИЧАНСТВЕНИ – Живојин Мишић у разговору са престолонаследником уочи стварања Краљевине СХС

Живојине Мишићу, када ћете се одљутити? Докле ћете бити љути на мене, вашег краља?

Ваше височанство, неумесно је да себе проглашавате краљем поред живог краља, ваљда се и принц Ђорђе за нешто пита?

– Живојине седите! Немојте, молим вас опет да почињете, седите и слушајте. Има разлике између вашег, добро и мог, гледишта на “уједињење” српских земаља, од оног које заговарају и подржавају Париз, Лондон, Рим…. Они хоће да у заједничку државу са Србијом гурну и Хрватску и Словенију. Дакле Европа жели да створи Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца по сваку цену, јер јој се чини да ће заједничка држава Словена бити најбоље решење за мир на Балкану.

– Височанство, ЗАШТО ДА НАМ ЕВРОПА КРОЈИ ДРЖАВУ?! KАД НЕКО НЕШТО ОД НАС ПРАВИ, СУТРА ЋЕ УЗЕТИ ЗА ПРАВО ДА ТО И РАСТУРИ. KАД ТИ НЕКО НЕШТО ДА, КАД-ТАД ЋЕ ТРАЖИТИ ДА МУ ТО ПЛАТИШ. и ТО СА КАМАТОМ НА ИНТЕРЕС!

У државним пословима нико ништа не дарива а да притом не мисли на уздарје!

ДАНАС ДАР, СУТРА ДАР-МАР!!! АКО ДАНАС ДОЗВОЛИМО ДА НАМ ЕВРОПА СКРОЈИ ДРЖАВУ КАКО ОНА ХОЋЕ, ДОК СМО ЖИВИ УЗИМАЋЕ НАМ МЕРУ ПО СВОЈОЈ ЖЕЉИ; ПО СВОЈОЈ ПОТРЕБИ И ЗАДОВОЉСТВУ!! ОНИ ЋЕ БИТИ ПЛАНЕРИ А МИ ГРАДИТЕЉИ И РУШИТЕЉИ.

ПРЕКРАЈАЋЕ НАМ ЗЕМЉУ УЗДУЖ И ПОПРЕКО, ИЗБРИСАЋЕ ГРАНИЦУ ЗА КОЈУ СМО СЕ ЖРТВОВАЛИ!!! НИКАД НЕЋЕ БИТИ ТАМО ГДЕ ЈОЈ ЈЕ МЕСТО И ГДЕ ЈЕ БОГУ МИЛО И НАРОДУ ДРАГО!!!

СРПСКА ГРАНИЦА У ТОЈ ВЕШТАЧКОЈ ТВОРЕВИНИ БИЋЕ У РУКАМА СОТОНЕ! И СОТОНА ЋЕ, ДОК ЈЕ СВЕТА И ВЕКА, ИСПИТИВАТИ НАШУ ИЗДРЖЉИВОСТ И МЕРИТИ НАШУ СНАГУ! НА ЊОЈ ЋЕ ЦЕНИТИ КОЛИКО МОЖЕМО, СМЕМО И УМЕМО!!!

ТО НЕЋЕ БИТИ СРПСКА ГРАНИЦА НЕГО СРПСКА ЈАДНИЦА!!! ТО НИЈЕ НАША ДРЖАВА, ДРЖАВА УЈЕДИДИЊЕЊА СРПСКИХ ЗЕМАЉА ЗА КОЈУ СЕ БОРИМО, ТРПИМО, ПАТИМО И СТРАДАМО!!!! стр.116

А када је на “притисак” великих сила да се Србија уједини са вековним непријатељима српског народа, престолонаследник Александар пред генералима говорио о великој “помоћи” и “признањима” која су дата Србији кроз обећања од савезника, Мишић је уздахнуо:

ДАО БОГ, ВАШЕ ВИСОЧАНСТВО, ДА ЈА ДОЧЕКАМ, ДА СА СРПСКИМ НАРОДОМ, ТУМАРАМ БАЛКАНСКОМ ПОМРЧИНОМ ТРАЖЕЋИ ОБЕЋАНО, А НЕ СПОМИЊУЋИ ИЗГУБЉЕНО!!!

Из књиге Миће Живојиновића , “Живот преточен у памћење” 2004.

Преузето Србин.инфо

7 comments

 • dragić

  Све ми је ово познато.Мој покојни деда је био каплар код војводе Степе Степановића

 • lale

  Znao sam za ovu katastrofalnu gresku.

 • Dragan

  Prvo Aleksandar.pa zatim Tito.i ostali posle njih sve po nalogu neprijatelja Engleske i Vatikana

 • miha bukovac

  Prosto je neverovatno koliko je vojvoda Živojin Mišić bio pametan, mudar čovek gledano sa ljudske strane a dalekovid strateg i psiholog gledano kao vojnik i političar u odnosu na tog idiota od kralja koga je predstavljao Aleksandar Karađorđević.

 • Zoran

  Potpuno istorijski netačno.Laž u režiji crvenih.

 • Стојан

  Овако, као Живојин Мишић, су мислили већина тадашњих Срба, а поготову учених и оних који су се борили, али, као увек и као данас, наши непријатељи направе замку нашим, глупим и дрчним, владарима, и тако оде „маст у пропаст“. Зато, ја не гледам на Мишића као на “ паметног“ генерала, већ на једног кукавног слабића који није смео да се бори за свој став и мишљење, и тако спаси свој народ и државу, већ се повлачио пред једним недораслим и глупим краљевићем.

 • Ален Цојић

  Стојане, лако је после борбе бити генерал. Да није тог Мишића србске жртве у 1 светском рату би биле много више. Он је пре свега био војник заклет на верност краљевини. Уосталом он није ни имао прилике да се бори, јер су га по стваранју СХС пензионисали и маргинализовали. За време рата државу воде хероји, а после рата кукавице. А кукавица не опрашта јунаку јунаштво. А и краљ аца је био масон и бавио се интригама. Он је свог рођеног брата сместио у лудницу иако је овај био херој који је водио војску. Док је аца дрѕао хаљине свог татка. Да је којим случајем Принц Ђорђе завладао Србији би било много боље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *