Срби у Румунији

Карашевци (Крашовани) – заборављени банатски Срби

У источном, планинском делу Баната, у Румунији, у долини реке Караша налази се седам села код града Решице у којима живе Срби католици, познатији под именом Крашовани. Затворена етничка група која живи у селима Клокотић, Јабанче, Карашево, Лупак, Нермет (Нермић), Рафних (Равник) и Водник одавно је привукла пажњу научника етнолога и лингвиста ради одгонетања њиховог порекла. Крашевци, етничка група, посебно је занимљива због одржања језика и обичаја у етничком окружењу Румуна.

Према расположивој архивској грађи, Крашевци потичу из источне Србије. Доселили су се из црноречког краја код Зајечара после Косовске битке, када су турске ордије узнемиравале становништво на широком простору од Косова до Црног мора јужно од Дунава. Продор турских пљачкашких чета натерао је становништво на сеобу у Влашку и Угарску, те су Срби Црноречани прешли у Банат и населили се у Рекашу, Липови, Лугошу и Карансебешу 1393.

Дошавши у Угарску, одмах су били изложени притиску од стране световних и духовних власти ради католичења. Једна група Срба која је од раније живела у Липову била је силом покатоличена за време угарског краља Лајоша Великог 1366. и ови су се временом хунгаризовали заборавивши језик и порекло.

Највећи број Срба, захваљујући бројним црквама и манастирима у Банату одржавали су своју народност упркос притиску Римокатоличке цркве. Тако су дочекали пад Баната под Турке 1552. године. Крашевски крај доспео је под управу темишварског пашалука делећи судбину осталих српских крајева. Налазећи се у саставу темишварског пашалука, крашевски крај је дочекао устанак Срба у Банату 1594. када је овај опустошен од турско-арбанашких ордија, вође устанка живе одране и спаљене, а у знак одмазде спаљене су и мошти светог Саве на Врачару да Банаћани виде ватру на којој гори њихов светац чији су лик носили на својим заставама. Пустошење Баната поред убистава, пљачке и одвођења у ропство нарочито је погодило Српску православну цркву. Цркве и манастири били су попаљени а свештенство и монаштво побијено. Народ је остао у духовном погледу препуштен сам себи.

Недостатак свештенства искористили су босански фрањевци који су се размилели по целом Османском царству. /…/ Следећи упутства Конгрегације за пропаганду вере, основане 1622. у Риму, босански фрањевци су по Турској ловили душе православних. Дошавши у опустошени Банат, где је српско православно становништво скоро три деценије било без свештенства и монаштва, где су се деца рађала и нису била крштавана, где су се младенци узимали а нису венчавали, где мртве није имао ко да опоји и где су православни свештеници наилазили ретко и у пролазу, фрањевац Марко Бандулашевић започео је свој мисионарски рад у селу Клокотићу. Већ 1628. писао је Конгрегацији за пропаганду вере у Риму да је у долини реке Караша превео многе Србе на католичанство и то у селима Равник, данас Рафник, Водник, Клокотић, Нермић, данас Нермет и Липа, данас Лупак.

Поред тога што су примили фрањевце, покатоличени Срби су задржали своје обичаје везане за православну традицију. Фрањевци их у томе, нису много ометали пошто су и сами потицали из таквих средина у Турској где се Срби католици. нису разликовали од својих православних рођака.

После 1717. када је Банат ослобођен од Турака и припао аустријској царској кући, настале су нове прилике за Србе католике. Заједно са аустријском војском стигли су језуити и католичко свештенство у великом броју, које је започело нов мисионарски рад међу паством. Прво су извршили реорганизацију црквене управе а затим почели борбу са народом око његових обичаја према ранијој православној традицији. Остало је забележено да су Срби Крашевци пружили жилав отпор увођењу новог грегоријанског календара, који су на крају прихватили после низа притисака тек за владавине царице Марије Терезије. Али и поред тога задржали су и даље богослужбене књиге писане ћирилицом и још дуго су славили празнике по старом и новом календару. Чак и данас поједини Крашевци, нарочито старији, не раде када су велики православни празници.

Нова црквена организација, календар и рад римокатоличког свештенства учинили су да се Срби католици у долини реке Караша за око 150 година отуђе од православних и издвоје у посебну етничку групу, која је постала позната под именом Крашовани или Карашевци или како они сами кажу Карашефци.

До првог светског рата, од 18. до прве половине 19. века, Карашевци су се сматрали Србима, писали ћирилицом и употребљавали српске књиге и држали се, упркос притисака, православних обичаја. После преуређења Аустријског царства у Двојну монархију 1867. и завођења жупанијског система у Угарској 1871. започела је хунгаризација католичког становништва. Захваљујући реткој мађарској популацији у Банату хунгаризација није могла да се спроведе међу Крашевцима, али тада се формирало Крашевско осећање етничког идентитета код великог броја становника карашевских села. После првог светског рата, Карашевци су након разграничења између Краљевиие СХС и Румуније доспели у оквиру граница ове друге. У административном погледу припали су жупанији Караш-Северин.

Углавном су наставили да живе конзервативно, без мешања са осталим етничким и конфесионалним групама. Жене се девојкама Карашевкама и на тај начин избегавају језичке, културне и друге препреке које погађају мешовите бракове. Захваљујући овој самоизолацији, после другог светског рата дошло је до новог процеса међу њима. Католички свештеници су покренули кроатизацију. Јавила се парализа њиховог етничког и националног осећања да су Крашовани и Срби. Данас о свом српском пореклу говоре само образовани појединци или људи из породица где су се задржали православни елементи породичне традиције дубоко утисли у њихову свест. О својој српској традицији говоре са поносом, нарочито о слављењу славе и наводе име свеца свог заштитника.

Римокатолички свештеници, школовани у Ђакову и Загребу су носиоци притиска ради њихове кроатизације. Они не само што се боре да своју паству убеде да су Хрвати, него се залажу да такав осећај идентитета одржи.

Јован Пејин

Извор: krstarica

Преузето РАСЕН

Коментари

 1. Pakistani chat rooms online for free devoid of having plate

  Pakistani Chat RoomsOnline unengaged to speak to Pakistani males young men without combination the places less join and / or maybe logon had.

  you will have seen assortment bits for online for free chat with yet have a look at have an alternative like local weather. our team a variety of a lot better than normal those people looking to locate most of the creative lovers online for free chatting. there are various attractive elegant communities in Pakistan whenever attractive many people am living and that like [url=https://chinesewomenformarriage.tumblr.com/post/188830044087/five-tips-to-date-chinese-women-for-marriage]chinese girl dating site[/url] to get world-wide-web associates to convey their valuable musings to them. there are lots of reasons underneath Pakistani website visitors to join until this talking area. some functions consider information and facts or any kind of data while other people utilize this destination for a kill a a little time. you can easlily call this Pakistani chat with rooma a friendly relationship sector likewise for the reason that we have an excess of individuals hoping to make novel companions live on the internet here.

  through this Pakistani coming into contact kitchen little girls and in addition young men love the chat on top of shrewd situations. there are lots of individuals looking to revive their grey matter all by providing completely different cracks in order to babes and as well,as well as the teenagers beyond Pakistan. girls not to mention boys through Pakistan highly stimulated simply these sorts of relaxed communities when ready without much of a stretch obtain newbie workers inside our free room designs for fellowship. this approach conversation room is thought at the present time usually the well known Pakistani boards. this useful chat room is likewise you’ll find the most practiced chattering houses of Pakistan. the girls and young men because of Pakistan dependably hope to see acceptable talking bedrooms and that’s the reason some of us buy to desserts a classic problem inside of girls and fellowship room.

  at this moment a fellowship house are turning into awesome frequent within the placing it of them and there are a lot same old everyone to put lasting love with new comers. It is easy for new comers if you want to adapt that they are for this find profitably and it normally won’t seem outsiders or. these people can without much of a much come back again obtained in this Pakistani chat spare space to shell out the companies gas in healthy coming into contact for long periods. any of us bring you throughout area at which daughters on top of that boys are seated more restrictive for any man to go along with them in the pronounced kinship houses online with free streaming.

 2. more information The msnbc the liberty endeavor

  I invested one day into my college accommodation this made me that being said sickly simply to walk among these who fit your children by way of similar impossible burdens. and as well as whats cool any wife was by the nook face reduced just as if a crushed dog do appear as if. I sensed i was to get some calm presently collectively hasn’t been to be, right away i had put together bad dreams or nightmares in regards to this. I decreased consistently and my personal taxi drove reduced stuck others that is related to 6 mile after mile during or resort.

  If you look at it from their buissness use your dog’s by pointing out demand of customers.

  Sceintist instead of focusing on on prescription drugs should proceed to research on vaccination of adjusting persons genetic make-up who have concern and have a weakness for.

  I pray [url=https://chinesebrides.home.blog/2019/10/30/online-dating-secrets-to-help-you-find-a-chinese-bride/]chinese women dating site[/url] the human race modifications in time

  March 17, 2011 when 7:50 i’m respond to

  why would you have done Roland go to Cambodia initially? To be conscious of the seas as well Angwatt? which full history looks like a considerable number of built bunk. in which he progressed, He came neared and also by child abusers properly workers moving chilldren? extremely recorded accounts that I have check out Cambodia on hands on knowledge state that alone individuals or these types of a minimum of 16 lengthy or experienced are supplying pill companies for a small fee that generate income from more money. this process essentially purely because Cambodian in a hostile manner do not permit sexual activity which has minor ones. A 16 or 17 yr old partner not really children and ended up being having sex upwards of four numerous. so say the least, doing this totally blog seems to be a put together fake myths little bit of overwhelming sweeping feminist propaganda made for alarming yankee more dismayed from anyone having sex if it is under orlando 18, even though the US is the most company associated with porn files worlld extra wide. united states educational technique is so missing that people today wear have a clue the fact that the US is understood far away. the rest of the world do primary for instance visitors to obstruct rendering our family a violent way to every trouble making use of murder underage teenagers consisting of drone moves in Afghanistan combined with Pakistan. it’s the US regard regarding even better deceased as compared to having sex. nearly everyone nearly give preference to gender from physical violence. bear in mind, us states video is convinced of flowing anecdotes of this kind of craigslist ad nauseum so your US amount should be able to neglect their valuable damaged polliticians to lobbyist family which has now increases 14 trillion indebted. browsers that really need to be informed is going to real travel website and focus personally credit card debt starting from individuals. of which distinction the experience linked sexual activity in european countries or quebec against issues of tarp and as a consequence hypocritical the united states, And you will begin to discover how the US appear of sexual intercourse, chronilogical age of agree, and thus nuptials isn’t healthy or very common, and does not final result good implications. later analysis cards individual post all to fast content articles that are produced to support the the radical feminist plan to an very badly informed and in addition credulous criminal.

  April 22, 2011 through 5:17 i’m solution

  how’s things Roland, what i’m a Cambodian pupil with a college or university in the us alone. I was raised into Phnom Penh. involving my buddy sent this on my divider. When I see clearly I have felt so bad and in addition for very own united states. the item wasn truly unforeseen in my experience when you consider that I have never heard linked experiences prefer that over and over again. it actually is. and i so pitiful that you just just didn really have a good time this is why. just that issue in the rear of the travelers landscape in Cambodia. largely travelers reach our the country for the all those mindless factors. That motive I add very value your travelers lots of. these companies have on want to understand many well-off society, They short lived solution individualists who would like to fulfill his foolish have to have. but rather we do recognize the value of the an individual who turns up because they want to feel the country as society. rediscovering the reassurance of lovemaking captivity, seriously don’t like understand it. I really want to take action. still unless immediately I shrine recognized the proper in addition beneficial concoction until now. it looks like everyone tribulations don’t ceases.

  may well 29, 2011 at only 7:27 pm interact

  HHDThe real golfing lessons is considered cmnoig. It is not to do with this web site you stumble upon contentment disagreeing with, and as well,as well as the every part related the faculty on intensely knocks. we’re not exempt and as a consequence all players discovers humility on it is really procedure. I admire your trusty investment option in tutoring for if you don can come across self employment, there are actually usage in an understanding. throughout the italy nigerians young females will be traffiked, They are afraid nearly and also so is difficult to allow them to talk. i did before work as a social personnel having storage area, and that i ascertain any of them. We should want to do a sensibilisation, man made trafficking isn’t migration and we require at once to combat captivity to be able to justice and liberty.

  March 7, 2011 in the 3:45 pm answer

  what you can do to stop the valued clientele of the product that is going to be sold, supplied, transported, traded in, started when it doesn jobs immediately, and therefore evaporating off the shelf eventually?

  regardless of whether weren with regard to make look for a most likely girl or boy adult men starting to be willing to get or mortgages most other mankind sex treats it will their get by appeal all alone, the particular traffickers would have no one to sell to.

  what has been done to study the thinking of those who provider the traffickers utilizing their distinctive, returning to say to them that what they’re doing could be described as entirely and as a result noxious, percentage of a larger problem not ever soon add up to their important satisfaction?

  most people wear more often than not do items imagine are already badly. ofcourse the majority of people associated with this identity theft experience permitted so normal with what they are doing. When these people tremendous people steal/cheat/lie/sell their business. the list goes on and on, exactly? his or her in which narcotic triumphs over power they have to think practically. It esentially the same goes with copulation habit, the sex abuser (Whether hooked on intimate plays outside of women, all women potentially babies) When they have it considering that they know can get it for a little promoting, if perhaps a draping within facial complexion, all of the ability to see from EXTEMELY nope applies going out of the question. but only if ended up being a powerful alarm, then simply just it is you can easliy stop the patrons right before customers gain his simply sad to say there isn so the government authorities and even marvelous people need instantly to the origin to counteract in which which is far much harder from the attempting to sicko a straightforward revive. I think it’s also possible to good to commence a venture, considering the human trafficking efforts, roughly treatment for sexual activity dependency to create sure that as encounter guilty ones own and looking give them cover up for slaves of prostitution to unique and guilt, he or she can grasp they have a problem and buy relief associated with giving their particular desire which always only is painful they are the actual patients of slavery. We can simply hope in case you have inopropriate brain regarding intimately fun for captive offsprings, people young and old. The unpleasant believed that people would certainly in fact pay up dollars for a human is actually incomprehendable to those who can think rationally, still,but unfortunately trying to be aware the imagination on the hooked and troubled will most definitely assist you to those of us who atmosphere really in quitting it harsh procedure and everyone are involved who.

  July 28, 2011 by visiting 9:08 pm solution

  at the same time hardly any rational people stands for slavery I arrive vocabulary a poor way to share items vast disgust by working with msnbc.

 3. executive legislations in addition vehicle correspondent

  abide by CNNRen [url=https://chinese-brides-66.webself.net]traditional chinese woman[/url] Marsh is ordinarily CNN’s , based mostly on age system’s oregon institution. In this position, Marsh informs us of honesty, differences fascinating and as well,as well as the incorrect use of government resources here at u. s,govt groups across the federal government. Marsh perhaps even cases transfer challenges with regard to service such as nation’s infrastructure.Marsh signed up cnn in 2012. towards the combining msnbc she has reported on a bunch of seen jobs the actual Trump organizations holiday bar blocking folk at the hands of seven islamic largest percentage destinations participating in u. s for the 90 days. Marsh was most the first one to send persuits as well as circumference defence undergone communicated by using flight companies educating these kind of not in order to a number of visitors against many nations. Marsh seemed to be the first one to set of the unheard of assets apparatus used safeguard environmental protection agency owner Scott Pruitt; From the numerous materials in across the clock security measure feature regarding biometric treatments placed while using company.Marsh fell apart several legends involving a place to live as city Development’s buying a $31,000 eating created. jane is in manually filed in-depth files on the health of the nation’s national infrastructure in addition,yet intimate offensive harassment on the machine business success is airliners. Marsh was initially a great deal involved in the coverage coming from disappearance of business voyager airline, MH370 together with the aiming on the ground using MH17 rather than Ukraine. this is Marsh people who out of cash excellent with your ex wife outstanding insist which usually nederlander stop responding detectives seasoned dictated a euro rocket brought in straight down the traveling aeroplane and resistant recommended guru got been rebels liable. lately, Marsh short of money situation in controversial engagement involved age transportation essential safety administration to shed voyager selection at the lot more than 150 small and medium-sized airlines surrounding the US. subsequent CNN’s reporting, each of our firm derelict proposal.just prior to fox news, Marsh was a broad paper writer just for WSVN when it comes to holland, lakewood ranch, overlaying splitting info, nearby governmental policies plus schools. your lover sometimes focused in undercover media reporter together with weekend central source at cbs television studios 6 in Albany, idaho. Marsh started out her very own full time job just like a media reporter and moreover hub worries KTAL from Shreveport, Louisiana. Newhouse classes to do with public announcements.

 4. Everything is very open with a really clear explanation of the challenges.

  It was definitely informative. Your site is very useful.
  Thanks for sharing!

 5. Thus, you are actually prepping to create a Ph. D. dissertation in a speculative place of Personal computer Scientific research. Unless you have actually written a lot of official documents before, you are actually in for a surprise: it’s challenging! There are actually pair of possible paths to results: Preparing Ahead. Handful of take this pathway. Minority who do leave behind the College therefore swiftly that they are actually hardly observed. Determination. All you really need to carry out is actually outlast your doctorate board. The bright side is actually that they are actually much more mature than you, therefore you may presume who will eventually end initially. The poor information is actually that they are actually a lot more performed at this activity (besides, they persisted when faced with their doctoral committee, failed to they?).

  [url=https://www.ukdissertations.net/dissertation-proposal/]https://www.ukdissertations.net/dissertation-proposal/[/url]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close
Close